Succesvol beleggen: deze eigenschappen moet je bezitten!
Jos Elenbaas
Mensen vragen mij wel eens wat er nodig is om succesvol te beleggen. Een zware opleiding zoals een MBA of een gespecialiseerd programma als de Chartered Financial Analyst is naar mijn mening niet de belangrijkste voorwaarde. Om een goede belegger te zijn, is het namelijk zeker zo belangrijk om in het bezit te zijn van een aantal karaktereigenschappen. Eigenschappen die alle grote investeerders met elkaar gemeen hebben.
De grote financiële analist Benjamin Graham (de leermeester van Warren Buffett) geloofde dat het worden van een succesvolle belegger meer afhangt van “karakter” dan van intelligentie! Hij beschrijft in zijn onderzoeken hoe beleggers de waarde van bedrijven moeten herkennen door middel van juiste en zorgvuldige analyse. Maar hij beschrijft vervolgens ook de enorme relevantie van enkele belangrijke karaktereigenschappen.
Twee van deze eigenschappen zijn discipline en geduld. Het lijkt wellicht eenvoudig om hier goede invulling aan te geven, maar in de praktijk blijkt dit toch niet altijd mee te vallen.
Discipline
Beleggers met heel veel kennis van zaken kunnen zonder discipline nog steeds gemakkelijk falen.
In de kern betekent “met discipline beleggen” simpelweg het gebruik van regels, checklists, procedures en beleid om beslissingen te nemen.
Veel beleggers maken zich op dit moment zorgen of ze uit aandelen moeten stappen of wachten tot hun onderbuikgevoel hen vertelt wanneer ze meer moeten kopen. Gedisciplineerde beleggers kopen niet zonder eerst uitgebreid onderzoek te doen. Daarnaast hebben ze een watchlist van beleggingen om te kopen wanneer een richtprijs bereikt wordt en zijn ze bereid om hun portefeuille opnieuw in evenwicht te brengen als het aandelen-percentage onder een bepaalde vastgestelde allocatie zakt.
Een ander belangrijk voorbeeld van discipline is om een eerder gedane belegging goed te overwegen als deze met bijvoorbeeld 25% daalt. Zou je deze tegen de nieuwe prijs kopen als je deze stukken niet reeds in bezit had?
Uiteindelijk zorgt discipline ervoor dat je je losmaakt van chaos en wegblijft van mensen die zich laten leiden door emotie.
Geduld
Geduld is een zeer belangrijke karaktereigenschap voor beleggers. Niet alleen in tijden van crisis, maar ook in tijden dat het goed gaat, is geduld erg belangrijk. Een voorbeeld om dit te illustreren is de beginfase van de Corona-pandemie. Toen de aandelenkoersen tijdens het voorjaar van 2020 kelderden was het de moeite waard om de moed erin te houden. De prijzen zijn later weer gestegen. Niet alleen om malaise goed te maken, maar óók om nieuwe recordhoogten te bereiken. Geduld loonde zich derhalve ook tijdens de herstelfase. Het eerste halfjaar van 2021 behoorde tot de beste twintig van de afgelopen 100 jaar. Maar alleen voor degenen die de verleiding weerstonden om “snel de winst te nemen”. Beleggers moeten niet geloven dat ze de markt kunnen timen. Er zijn er maar erg weinig die op de bodem kunnen kopen en verkopen aan de top.
Voorspellen
Natuurlijk kan niemand echt in de toekomst kijken. Marktvoorspellingen voor de komende dagen of weken zijn daarom als weddenschappen. Op de lange termijn ziet dit er anders uit. Geduld zal er dan voor zorgdragen dat de doelstelling van de beleggingen om de waarde te handhaven of te verhogen behaald kan worden.
Als je geduld hebt en vertrouwen hebt in de kwaliteit van de ondernemingen waarin je belegt, heb je de juiste combinatie. Als je belegt in bedrijven die solide gefinancierd zijn, goede vooruitzichten hebben, beter zijn dan concurrenten en een economische gracht hebben, hoef je je niet bezig te houden met de waan van de dag. Je weet dat kwaliteit boven komt drijven in zowel goede als slechte tijden.
In de praktijk gebeurt echter vaak iets anders. Als een strategie een paar jaar achterblijft, proberen vele beleggers weer wat anders en dit resulteert uiteindelijk in een lager rendement.
Een mooie quote om relevantie van geduld te illustreren komt van Warren Buffet: “De beurs is gewoon een plek waar het geld van de ongeduldige naar de geduldige gaat”.