Spring naar content

Blog

Angst en Hebzucht

Jos Elenbaas

De invloed van hebzucht

In het streven om zo snel mogelijk rijk te worden, schenken beleggers niet altijd evenveel aandacht aan de risico’s. Ze worden roekeloos en hebzuchtig. Een goed voorbeeld is de internethausse eind jaren 90. Een investering met “dotcom” werd toen gezien als een enorme kans. De koersen gingen naar buitensporige niveaus. Net als veel andere zeepbellen in de geschiedenis, barstte het uiteindelijk, waardoor de aandelenkoersen van 2000 tot 2002 werden gedrukt.

De invloed van angst

Net zoals de markt overweldigd kan raken door hebzucht, kan het ook bezwijken onder angst. Wanneer aandelen gedurende een langere periode grote verliezen lijden, kunnen beleggers collectief bang worden voor verdere verliezen. Met als gevolg dat ze de aandelen willen afstoten om nog meer verlies te voorkomen. Met als resultaat het zichzelf versterkende effect dat de prijzen verder dalen. Beleggen vergt een lange termijn visie. Wanneer beleggers zich laten leiden door angst kunnen ze vergeten dat er betere tijden zullen komen. Zo dachten veel beleggers tijdens de financiële crisis in 2008/2009 dat het einde van de wereld nabij was. Dit was een schitterende koopkans voor aandelen.

Kopen of Verkopen

Volgens sommige onderzoekers beïnvloeden hebzucht en angst onze hersenen op een manier die het gezond verstand en zelfbeheersing uitschakelen en zo irrationeel gedrag uitlokken. Als het gaat om mensen en geld, kunnen angst en hebzucht krachtige emoties zijn.

Economen bestempelen de handelswijze waarbij belegger alleen maar kopen of verkopen omdat iedereen het doet, als kuddegedrag. Wanneer beleggers onzeker zijn over de situatie, lopen ze een groter risico op beïnvloedende factoren van buitenaf en dus ook op kuddegedrag. En helaas, als het om financiën gaat, loopt de kudde meestal de verkeerde kant op.

Hoe gaan wij hiermee om?

Juist in tijden waarin de wereld wordt gedomineerd door hebzucht en angst, is het cruciaal om kalm te blijven en vast te houden aan de basisprincipes van beleggen. Dit doen we onder andere door het handhaven van een lange termijn horizon en niet achter de kudde aan te lopen. Onze focus ligt op ondernemingen met hoge vrije kasstroom, relatief voorspelbare winstgroei en bovengemiddelde rendementen op het geïnvesteerde kapitaal.

'Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful' ~Warren Buffet