Spring naar content

Compounding is het achtste wereldwonder

Mark Wiertz

Albert Einstein noemde compounding het achtste wereldwonder:

“Compound interest is the 8th wonder of the world. He who understands it, earns it; he who doesn’t, pays it.”

Reden genoeg om het principe nog eens onder loep te nemen. Compounding kun je in het Nederlands vertalen naar “samengestelde rente”. Of “samengesteld rendement”. Of, ook veel gebruikt: rente-op-rente effect. Het is het principe waarbij jouw geld rente verdient en die rente verdient op zijn beurt weer rente voor u. Het is een effect dat alsmaar krachtiger wordt, doordat het op zichzelf voortbouwt.

De twee variabelen die de mate van het effect bepalen zijn:

  • Rendement (of rente)
  • Tijd

Hoe hoger het rendement en hoe langer de tijd dat de investering zijn werk kan doen, hoe groter het “compound effect”.

Een voorbeeld

Stel, belegger A investeert vanaf 18 jarige leeftijd tot hij 25 jaar is jaarlijks EUR 2.000,-. Belegger A legt dus EUR 14.000 in. Uitgaande van een jaarlijks rendement van 10% is de netto vermogens aangroei EUR 930.641,- wanneer hij 65 jaar is.

Belegger B investeert ook jaarlijks EUR 2.000,- maar begint pas op 25-jarige leeftijd. Hij blijft dat jaarlijks doen tot hij 65 jaar is. In totaal legt Belegger B dus EUR 80.000,- in. De netto vermogens aangroei op leeftijd 65 is EUR 893.704.

Opmerkelijk: ondanks de aanzienlijk hogere inleg van Belegger B is de toename op 65-jarige leeftijd lager dan van Belegger A.

Om met succes gebruik te maken van compounding heb je dus doorzettingsvermogen nodig. Daarnaast moet je begrijpen wat je doet en waarom.

De 72-regel

Er is nog een manier om snel in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt om je geld tegen een bepaald rendement te verdubbelen. Dit wordt de “72-regel” genoemd. De 72-regel werkt als volgt:

Laten we stellen dat je een investering doet met een jaarlijks rendement van 10%. Als je vervolgens 72 deelt door 10, dan krijg je als resultaat 7.2. Dit is het aantal jaar wat nodig is om de waarde van je investering te verdubbelen.

Je ziet dus, door Rente op Rente of Rendement op Rendement kan een vermogen over de jaren heen behoorlijk meer waard worden. Wat je nodig hebt is vooral de discipline om het te laten groeien.

Benieuwd wat compounding kan doen voor uw vermogen? Onze vermogensbeheerders denken graag met u mee. Neem dan ook gerust contact met ons op.